vineri, 28 octombrie 2016

Confectionarea echipamentului in supravietuire



ECHIPAMENTUL

Ca supravietuitor, importanta echipamentului si a mentenantei acestuia este esentiala. In special cutitul. Trebuie tinut intotdeauna ascutit si pregatit. Cutitul este cel mai important echipament de supravietuire. Imaginati-va o situatie de supravietuire fara nici o unealta, arma sau echipament, ci doar cu un cutit. Este posibil! Va puteti afla si in situatii fara cutit. V-ati putea simti fara ajutor, insa puteti improviza cu usurinta.
In situatii de supravietuire trebuie sa va construiti unelte si arme. Exemple de echipament care va face viata mai usoara… funii, rucsace, haine, plase si altele.
Armele au dublu scop. Pe langa obtinerea si prepararea hranei, asigura si apararea. De asemenea, asigura un sentiment de siguranta si va ofera posibilitatea de a vana din miscare.

CIOMAGE
Ciomagul trebuie tinut, nu aruncat. Un ciomag nu va protejeaza de arme, dar va poate asigura distanta de siguranta in lupta corp la corp. Creste puterea unei lovituri fara sa riscati accidentari cum ar fi fracturi de falange. Exista trei puri de ciomage.

CIOMAG SIMPLU
Este practic un baston. Trebuie sa fie indeajuns de simplu pentru a fi manevrat cu usurinta, dar dejuns de lung ca sa puteti lovi cu el. Diametrul trebuie sa poata fi cuprins cu palma, dar deajuns de gros ca sa reziste impactului. Ideal e un baston drept, cu asperitati, din esenta tare.

CIOMAG CU GREUTATE


E un ciomag simplu, cu o greutate la un capat. Greutatea poate fi naturala, cum ar fi un nod al lemnului, sau adaugata, ca o piatra.


CIOMAG CU LAT


Este tot un ciomag cu greutate. Greutatea trebuie sa fie la 8-10 cm de baston, legata cu ceva flexibil si rezistent. Acest tip de ciomag mareste atat alonja, cat si forta loviturii.

ARME TAIOASE

Cutite, lame de sulita, sageti, toate fac parte din categoria armelor taioase.

CUTITE

Cutitele au trei functii de baza. Pot perfora, cioparti si taia. Sunt excelente pentru fabricarea altor unelte. Va puteti gasi in postura de a nu avea un cutit, sau de a avea nevoie de inca unul sau de o sulita. Pentru a improviza, puteti utiliza piatra, os, lemn sau metal.
Piatra


Pentru a improviza un cutit din piatra, aveti nevoie de o piatra ascutita si o unealta pentru cioplire.


Incepeti prin a lovi piatra dorita cu unealta de cioplire. In urma lovirii, se vor desprinde parti din piatra, lasand in urma zone ascutite.
* NOTA: Piatra comuna reprezinta un bun material pentru cioplire, in timp ce cremenele reprezinta unul din acele materiale care se aschiaza dezvaluind ascutisuri ideale.

Osul
Osul poate fi folosit ca o excelenta arma taioasa. Mai intai, osul potrivit trebuie sa fie un os mare, cum ar fi tibia unei caprioare, spre exemplu. Asezati osul pe o suprafata tare. Sfaramati-l prin lovire cu un obiect contondent. Din fragmente, alegeti-le pe acelea potrivite. Fragmentele alese mai pot fi ascutite prin frecare cu o piatra sau o alta suprafata dura. Daca fragmentul e prea mic, atasati-i un maner.
* NOTA: Cutitul din os e de preferat a se folosi pentru strapungere.

Lemnul
Se pot crea arme taioase si din lemn. Acestea sunt insa de preferat a se folosi doar pentru strapungere. Bambusul e singura esenta care va sustine lama si pentru taiere. Pentru a crea un cutit din lemn, alegeti o bucata din lemn de esenta tare de aproximativ 30 cm lungime si 2.5 cm diametru. Lama ar trebui sa fie de jumatate din lungimea lemnului. Ascutiti lemnul. Daca veti ascuti in dreptul miezului, veti avea o arma cu varf moale, deci acest lucru este de evitat.
Intarirea varfului se va face in foc. Deci, daca e posibil, faceti acest lucru. Cu cat lemnul e mai uscat, cu atat va fi mai rezistent varful.

Metalul
Metalul este materialul ideal pentru fabricarea lamelor. Metalul modelat corespunzator poate indeplini toate cele trei functii ale unui cutit. Mai intai alegeti bucata potrivita de metal, cu o forma cat mai apropiata de ceea ce doriti. In functie de forma, puteti obtine un varf ascutit prin frecare de o suprafata dura. Daca metalul e indeajuns de moale, acesta poate fi batut si la rece cu si de o suprafata cat mai tare si plata.
Ar fi de preferat sa creati si un maner.

Alte materiale
Mai pot fi folosite cu succes sticla sau plasticul.
Sticla, in mod natural va crea muchie ascutita prin ciobire. De asemenea, atasati lamei un maner.
Plasticul poate fi ascutit usor, prin frecare, fiind un material maleabil. Plasticul e de preferat a se folosi mai ales la strapungere.

SULITE



Tehnica seamana cu cea pentru crearea cutitelor. Apoi, gasiti o ramura sau un bat de aproximativ 1,5 m lungime. Aceasta lungime permite manevrarea cu usurinta si eficienta. Legati apoi lama de bat. Tehnica cea mai recomandata este aceea de a despica batul in doua, de a inroduce lama in despicatura, si apoi de a o lega. Totusi, o sulita poate fi creata mai simplu, doar prin ascutirea varfului si de a-l intari in foc. Excelenta este esenta de bambus.


VARFURI DE SAGETI
Pentru aceasta, folositi aceeasi tehnica de la cutitul din piatra. De asemenea, puteti folosi tehnica cutitului din os, aplicata pietrei.
Cioburile de sticla reprezinta varfuri ideale de sageata, intrucat, pe langa ascutis si tais, sunt mai usoare decat piatra.

ARME DE DISTANTA

BAT PENTRU ARUNCAT


Aceasta arma este utila pentru prazi mici (veverite sau iepuri). Reprezinta un bat de cu o curbura naturala de aproximativ 45 de grade. Ideale sunt esentele tari. Incercati sa modelati doua fete opuse, incat sa ii dati o forma plata, asemenatoare unui bumerang. Tehnica de aruncat trebuie exersata atat pentru acuratete, cat si pentru viteza.


Aliniati bratul liber cu prada. Balansati de cateva ori bratul cu care veti arunca batul. Batul ar trebui aruncat in momentul in care bratele sunt paralele.

ARC CU SAGETI




Desi e relativ simplu sa confectionam un arc si o sageata, nu sunt usor de folosit. E nevoie de mult exercitiu. Trebuie avut in vedere ca durata sa de viata nu e mare si ca in scurt timp va trebui sa va confectionati unul nou. Luand in considerare timpul si efortul implicat, s-ar putea sa decideti ca alte tipuri de arme sunt mai potrivite.

BOLA


Bola reprezinta o arma simplu de confectionat. Este eficienta impotriva prazii in miscare sau impotriva pasarilor ce zboara in stol. Folositi tinand in mana nodul central si rotind-o deasupra capului. Eliberati nodul astfel incat bola sa plece in directia prazii dorite. In acest moment, corzile se vor desface, marindu-si aria de actiune. Acestea se vor infasura in jurul prazii si o vor imobiliza.


CORZI SI LEGATURI
Sunt multe materiale suficient de rezistente pentru a fi folosite drept corzi. Trebuie sa utilizati atat materialele naturale cat si cele create de om, la potential maxim. Spre exemplu, o impletitura din bumbac e mai folositoare despletita.

CORZI NATURALE
Inainte de a incepe utilizare materialelor ca si corzi, exista cateva teste simple pentru a verifica rezistenta acestora. Mai intai, intindeti coarda. Apoi, rasuciti fibrele impreuna. Daca rezista acestor manevrari si nu se rupe, legati un nod in partea de sus a fibrelor. Daca si acest nod rezista, materialul poate fi folosit.
Iata un exemplu de a impleti o coarda.




LEGATURI
Legaturile pot fi confectionate din tendoanele animalelor. Utilizati daca se poate, tendoane de animale mari, cum ar fi caprioare. Desprindeti tendoanele si uscati-le. Apoi, loviti-le cu un obiect dur, pentru a separa fibrele. Fibrele separate vor trebui umezite si rasucite. Acest tip de legaturi nu au intotdeauna nevoie de noduri, deoarece, la uscare, se lipesc.
Puteti utiliza scoarta de copac pentru a obtine fibre.
O legatura rezistenta este aceea confectionata din piele. Dupa ce jupuiti prada, indepartati orice urma de grasime sau carne de pe aceasta. Uscati pielea animalului. Nu trebuie intinsa decat daca exista pliuri care sa retina umezeala. De asemenea, nu e necesara indepartarea parului. Taiati pielea uscata in fasii de 6 mm latime. Incepeti din mijlocul pielii si taiati circular, in sensul acelor de ceasornic, pentru a obtine o legatura cat mai lunga si continua. Inmuiati 2-4 ore fasiile in apa, pana se inmoaie. Folositi-o umeda si intindeti-o cat mai mult la utilizare. La uscare va deveni mai puternica si durabila.

RUCSACURI
Materialele pentru construirea rucsacurile sunt nelimitate. Folositi lemn, bambus, franghie, fibre de plante, haine, piele, panza sau multe altele.
Exista cateva tehnici de confectionare a unui rucsac. Multe sunt foarte complexe, insa cele mai simple sunt mai potrivite situatiilor de supravietuire.

ROLA


Simplu de confectionat si confortabil la transport. Intindeti o panza pe pamant, asezati-va obiectele pe ea, nu inainte de a impacheta obiectele tari, si rulati-o. Legati ambele capete ale rolei. Adaugati alte legaturi pe lungimea rolei. Cu o sfoara ce uneste capetele rolei, o veti putea transporta foarte usor, pe un umar.


CUTIE


Usor de confectionat daca aveti la dispozitie corzi sau sfoara. Altfel, mai intai, acestea trebuie confectionate.
Mai intai creati cadrul cu bete, oase, sau alte materiale. Dimensiunea depinde de persoana si cantitatea de echipament.


HAINE SI IZOLATIE
Puteti folosi o varietate de materiale in acest scop.

PARASUTA
Intreaga parasuta este o resursa. Materialul si corzile, rucsacul si piesele metalice etc.

PIELEA SI BLANA
Selectia pielii si a blanilor, in situatii de supravietuire se limiteaza la ce anume puteti prinde sau vana. Daca mediul permite, vanati animale de talie mare, cu blana deasa si multa grasime. Nu folositi blana animalelor bolnave sau care prezinta infectii decat ca ultima resursa. Curatati cat mai bine pielea, intrucat animalele salbatice prezinta, de obicei, paraziti. Asezati pielea pe pamant, si curatati-o de grasime si carne. Uscati-o si folositi parte dinspre spate pentru incaltaminte. Folositi pielea cu blana spre interior pentru izolare termica.

FIBRE DE PLANTE
Cateva plante pot asigura protectia termala. Papura poate fi gasita langa lacuri, iazuri si rauri. Puful din varf formeaza spatii aerate care formeaza o buna izolare termica plasata intre doua materiale. Fibrele din coaja de cocos sunt excelente pentru aprinderea focului si izolare.

USTENSILE DE GATIT SI MANCAT
BOLURI


Folositi lemn, os, scorta sau coarne pentru boluri. Forma concava va permite pastrarea si gatirea. Suspendati deasupra focului si adaugati pietre fierbinti inauntru.

ATENTIE! Nu folositi pietre poroase, pentru ca pot exploda in foc.

Aceasta metoda poate fi folosita si in cazul scoartei sau frunzelor. Insa acestea vor arde deasupra liniei apei.
Pentru a folosi carapacea de testoasa, aceasta ar trebui fiarta in prealabil.


ATENTIE! Nu incercati etansarea bolurilor! Ar putea exploda!

TACAMURI
Acestea pot fi sculptate din lemn nerasinos pentru a nu schimba gustul mancarii.

ATENTIE! Nu folositi lemnul plantelor care secreta lichide pe scoarta la taiere!

RECIPIENTE
Recipientele pentru pastrarea apei pot fi confectionate din stomacul diferitelor animale. Spalati foarte bine cu apa si inodati partea de jos. Partea de sus trebuie lasata deschisa, apoi atasati un sistem de inchidere/deschidere pentru a facilita accesul.

Niciun comentariu: